AED bij Vijverstate

AED bij Vijverstate

Sinds enige tijd hangt rechts naast de hoofdingang bij de nooduitgang van de grote zaal aan de buiten muur een AED.

Deze hartdefribillator, aanbevolen door de Hartstichting, is 24 uur per dag voor iedereen bereikbaar.

Ook mensen die geen opleiding als hulpverlener hebben kunnen gebruik maken van deze voorziening omdat het apparaat voorzien is van gesproken tekst.

De AED is aangemeld bij de hulpdiensten.

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wanneer is een AED nodig?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. 

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. U krijgt dan te horen of u bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen.

U kunt altijd helpen!

U kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat u weet waar een AED hangt.

  • Bel altijd 112 als u denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
  • Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt de locatie van een AED buurt en haalt die eerst op.
  • Door direct 112 te bellen komen er dus mensen in uw buurt in actie. Zo helpt u mee om levens te redden!

Bron: De Hartstichting